0

Wat is latex?


Latex is een natuurproduct

Teksten als waterverontreiniging, het beschadigen van de ozonlaag, milieuvriendelijkheid etc. komen ons heden ten dage niet meer vreemd voor. Vaak worden ons daarom vragen gesteld over “ballonnen en milieuvriendelijkheid”. Helaas worden ballonnen soms gezien als een kunstmatig gefabriceerd product, hierbij komt steeds vaker ook de milieu (on-)vriendelijkheid ter sprake. Dit is niet terecht, aangezien ballonnen gemaakt zijn van 100% biologisch natuurlatex, een product dat de mensheid al meer dan 1.000 jaren kent.

Latex wordt gewonnen in de natuur door het sap van een rubberboom (hevea brasiliensis) af te tappen, ook wel bekend als huilende rubberboom. Latexballonnen zijn 100% biologisch afbreekbaar.

Wat is latex?

Latex betekent in principe:  “Polymeer met rubber-elastische eigenschappen” en is een vloeibaar natuurproduct. Latex is een suspensie van water en latex serum, dat bestaat uit 140 bekende moleculen. De eigenschappen van ruwe latex is zeer temperatuur afhankelijk. Door vulkanisatie wordt de elasticiteit van het materiaal verder verbeterd! 

Deze gevulkaniseerde natuurlatex is de onmisbare grondstof voor onze hoogwaardige ballonnen. Het wordt dus gekenmerkt door extreme elasticiteit, rekbaarheid en flexibiliteit, een echt wondermateriaal waarvan de eigenschappen – ondanks alle pogingen – tot nu toe niet kunstmatig geproduceerd kunnen worden.

De verantwoordelijkheid van volwassenen

Hoe lang duurt het voor een ballon biologisch afgebroken is?
Oxidatie is de eerste stap in het vergaan van een latexballon en het begint ongeveer al een uur na het opblazen. Door een Amerikaanse professor D.K. Burchette werd onderzoek uitgevoerd met een verscheidenheid van ballonnen onder verschillende omstandigheden en er werd geconcludeerd dat de ontbindingstijd voor ballonnen ongeveer dezelfde tijd is als voor een eikenblad.

Wat gebeurt er met opgelaten heliumballonnen?
Een tweede studie meldde dat 90/95% van met helium gevulde latexballonnen in de atmosfeer stegen tot een hoogte van ongeveer 8 kilometer. Op deze hoogte gebeuren er 2 dingen:

1. De temperatuur is op deze grote hoogte 40º onder nul. De ballon bevriest en wordt broos/breekbaar.
2. De luchtdruk daalt zover, dat het helium in de ballon uitzet en de ballon uit elkaar brokkelt.

De combinatie van deze twee effecten laat de ballon in een verbrijzelde staat uit elkaar vallen. Dit betekent dat de ballon wordt gereduceerd tot vlokken van natuurlijk rubber ter grootte van een euro muntstuk welke terugvallen naar de aarde om verder te ontbinden. Derhalve raden wij aan om ballonnen nooit “geclusterd” op te laten. Ook moet het vullen van ballonnen met 100% helium gebeuren en niet vanwege de kosten lucht toevoegen want dan stijgt de ballon niet naar deze grote hoogte maar bereikt misschien maar het volgende dorp en dat moet je niet willen!

Er is absoluut niets mis met het uitdelen van ballonnen!

Het uitdelen van lucht gevulde ballonnen en toezicht door volwassenen.

Kinderen zijn al vele jaren gek op ballonnen en ouders moeten er daarom ook op toezien op het gebruik/verbruik daarvan. Het afvoeren van een geknapte ballon hoort in de afvalbak bij het normale huisvuil en kunststofdraagstaafjes b.v. bij het plastic zodat het geen zwerfvuil wordt.

Op deze verantwoorde wijze kunnen kinderen ook in de toekomst veel plezier hebben van ballonnen.